Hoe verloopt een traject van kindercoaching:
Een aanmelding voor kindercoaching kan vanuit de wens van het kind ontstaan of vanuit ouders. Soms in samenwerking met school of een andere hulpverlener.
Tijdens een intakegesprek met ouders kijken we samen naar het probleem of de wens van het kind, en belangrijke factoren die van invloed zijn. Er hoeft niet altijd sprake te zijn van een probleem, er kan ook behoefte zijn bij de coachee om prettiger in zijn of haar vel te zitten.
Er volgt natuurlijk ook een kennismaking met de coachee zelf.
Het aantal sessies verschilt per situatie en behoefte. Een sessie duurt een uur.
Als kindercoach werk ik thuis vanuit mijn praktijk, of ik kan op locatie komen met de mobiele coaching box.
De sessies:
De coachee staat centraal in de sessies, ik werk vraaggericht, dat wil zeggen dat ik aansluit bij de behoefte van het kind en wat zijn of haar doel of wens is. Vanuit de kwaliteiten en krachtige punten die de coachee zelf al bezit, zetten we in. Dit maakt het proces positief. De coachee mag compleet zijn wie hij of zij is!
Als coach zal ik iedere sessie als eerste verbinding zoeken en veiligheid bieden, vanuit daar kijk ik hoe het kind zich op dat moment voelt. Ik zal vragen stellen, tot spel komen, soms uitdagen en gaandeweg ontdekken we samen hoe we bij de gewenste toestand uitkomen. Soms is dit meer inzicht krijgen in eigen denken of handelen, of meer bewustwording of acceptatie, of handvatten krijgen om met bepaalde situaties om te gaan.
Ik probeer de activiteiten en materialen spelenderwijs aan te bieden om zo door de binnenwereld heen te werken, gericht op de wens. De coachee kan kiezen op welke manier hij of zij het wil doen, ik sluit hierop aan. Ik werk niet volgens een vaste richtlijn, voor ieder kind is het maatwerk. Methodisch probeer ik wel tot de kern te komen en het gewenste doel te bereiken.
We werken met hoofd, hart en lichaam, en proberen zo de kracht en de klacht visueel en levendig te maken.
Middelen die ik gebruik bij de coaching sessies:
- Lichaamsgericht/beweging: yoga en ontspanningsoefeningen.
- Creatief: werken met klei, stenen, schelpen, wol, potloden, verf, kunstzinnige materialen, helende verhalen.
- Therapeutisch spel: d.m.v. coaching kaartjes, opstelling maken met peg dolls/dieren, puzzel, waterspel.
- Mind gericht: Mindfulness (aandachtspel, zintuigspel, kindermeditatie), positieve gedachtekracht, muziek.
- Intuitief: hartfocusoefeningen, ademhalingsoefeningen.